|
ÖZET: Kamu İhale Kurulu, 2023/MK-157 sayılı kararında, iptal edilen bir ihale üzerine yapılan itirazen şikayet başvurusunu değerlendirirken, ihale sürecinin hukuki geçerliliğini sorgulamıştır. Yapılan incelemede, iptal edilen ihaleye ilişkin Kurul kararının hukuka aykırı olduğu tespit edilmiştir. İdari kararın uygulanması gerekliliği nedeniyle, iptal edilen ihale ile ilgili olarak alınan kararların geri alınması gerektiği vurgulanmıştır.
Bu bağlamda, davacının itirazen şikayetine konu olan ihale, hukuk aleminde mevcut olmadığından, ilgili Kurul kararında hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Anayasa’nın 138’inci maddesi ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun hükümleri gereği, mahkeme kararlarının gecikmeksizin uygulanması gerektiği belirtilmiştir. Bu durum, Kamu İhale Kurulu’nun kararının iptaline ve ihale sürecinin sona ermesine yol açmıştır. |
| Karar no | 2023/MK-157 |
|---|---|
| Karar tarihi | 26.07.2023 |
| Toplantı No | 2023/038 |
| Gündem No | 22 |
| Gündem Konusu | 2022/1461991 İhale Kayıt Numaralı “İZSU Genel Müdürlüğü Görev Alanında Çalışmak Üzere (01/04/2023-30/09/2024) 18 Ay Süreyle Muhtelif Cinslerde (Sürücülü Ve Sürücüsüz) Araç Kiralanması” İhalesi |
Davacı Halil Çalık tarafından anılan Kurul kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada, Ankara 24. İdare Mahkemesinin 21.06.2023 tarihli ve E:2023/702, K:2023/1004 sayılı kararında “Dava dosyasının incelenmesinden, davacı tarafından, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 09/02/2023 tarihinde gerçekleştirilen 2022/1461991 İhale Kayıt Numaralı “İZSU Genel Müdürlüğü Görev Alanında Çalışmak Üzere (01/04/2023-30/09/2024) 18 Ay Süreyle Muhtelif Cinslerde (Sürücülü ve Sürücüsüz) Araç Kiralanması” ihalesine yaptığı şikayet başvurusunun idarenin 09/02/2023 tarihli yazısı ile reddi üzerine 20/02/2023 tarih ve 80140 sayı ile Kurum kaydına giren 20/02/2023 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulduğu, itirazen şikayet başvurusunun kabulü ile düzeltici işlem belirlenmesine ilişkin 29/03/2023 tarih ve 2023/UH.II-568 sayılı Kurul Kararı’nın tesis edilmesi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır. Davalı idarenin savunma dilekçesinde belirttiği üzere 2022/1461991 İhale Kayıt Numaralı “İZSU Genel Müdürlüğü Görev Alanında Çalışmak Üzere (01/04/2023-30/09/2024) 18 Ay Süreyle Muhtelif Cinslerde (Sürücülü ve Sürücüsüz) Araç Kiralanması” ihalesinin, Ankara 20. İdare Mahkemesinin E:2023/389, K:2023/498 sayılı Kararının uygulanması neticesinde davalı idarenin 27/04/2023 tarih ve 2023/MK-80 sayılı kararı ile iptaline karar verildiği anlaşılmaktadır. Bu duruma göre, dava konusu işleme esas ihale Mahkeme kararının uygulanması neticesinde idari karar ile iptal edildiğinden davalı idare tarafından anılan ihaleye ilişkin vermiş olduğu kararlarında bu işlemle birlikte geri alınması gerektiği açık olup; davacının itirazen şikayetine konu ihale halihazırda hukuk aleminde var olmadığından yargı kararıyla iptal edilen ihaleyle ilgili tesis edilen dava konusu Kurul kararında da bu yönüyle hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.Öte yandan, davalı idare ihale iptal edildiğinden davanın konusuz kaldığını iddia etmekte ise de; işbu davanın konusuz kalması için dava konusu kararın idare tarafından geri alınması/ iptal edilmesi gerekmekte olup; hukuk aleminde halen varlığını koruyan dava konusu işlem hakkında davanın konusuz kaldığından bahisle karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi hukuken mümkün bulunmamaktadır.” gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Diğer taraftan, yapılan incelemede aynı ihaleye ilişkin olarak Kamu İhale Kurulu tarafından alınan 01.03.2023 tarihli ve 2023/UH.IV-410 sayılı karar ile “…Somut olayda başvuru sahibi firmanın Adıyaman merkezli olduğu anlaşılmakla birlikte gelinen aşamada ihale dokümanını almamış olduğu, ihalenin depremden etkilenmeyen İzmir ilinde gerçekleştirilmiş olduğu, başvuru sahibi firmanın hukuki statü itibariyle aday veya istekli olmadığı, istekli olabilecek sıfatını dahi haiz olmadığı ve Kamu İhale Kurumunun 06.02.2023 tarihinde internet sitesinde yapmış olduğu duyurunun deprem bölgesi haricindeki illerdeki tüm ihalelerin ertelenmesini öngörmediği hususları bir arada değerlendirildiğinde; başvuru ehliyetinin bulunmadığı” gerekçesiyle başvurunun reddine karar verildiği, anılan Kurul kararına karşı açılan davada Ankara 20.İdare Mahkemesinin 06.04.2023 tarihli ve E: 2023/389, K: 2023/498 sayılı kararı doğrultusunda Kurul’un 27.04.2023 tarihli ve 2023/MK-80 sayılı kararı ile “1) Kamu İhale Kurulu’nun 01.03.2023 tarih ve 2023/UH.IV-410 sayılı kararının iptaline,
2 ) Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda ihalenin iptaline” karar verildiği anlaşılmıştır.
Anayasa’nın 138’inci maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.
Ayrıca, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28’inci maddesinin birinci fıkrasında, mahkemelerin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Kamu İhale Kurulunun 29.03.2023 tarihli ve 2023/UH.II-568 sayılı kararının iptaline,
Oybirliği ile karar verildi.