Basit usule geçiş talebinin kabul edilmesi mümkün müdür? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü     SAYI     : B.07.0.GEL.0.44/4405-1428                                                  19.10.2004 * 48929 KONU  :                                                         ……………………………                                                 ………………………………………….   İLGİ: 21.01.2004,  22.09.2004 tarihli dilekçeleriniz. Başbakanlığa ve Bakanlığımıza verdiğiniz ilgi de kayıtlı dilekçeleriniz hakkında ……………. Valiliğinden alınan bilgilerden; basit usulde mobilya imalatçılığı faaliyetinize devam ederken, 01.01.1994 tarihinde kendi isteğinizle götürü usulden […]

→

Adi ortaklıkta hisse devri işlemlerinin katma değer vergisine tabi olup olmayacağı? (GİB)

  Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü SAYI   :B.07.0.GEL.0.53/5301-3063   KONU:    ………………………….. ANKARA ILGi: Bila tarihli dilekçeniz. İlgide kayıtlı dilekçenizde, ortağı bulunduğunuz ……… Adi Ortaklığının ortaklarından birinin hissesinin üçüncü şahıslara devredilmesi durumunda katma değer vergisi hesaplanıp hesaplanmayacağı sorulmakta olup, konu hakkında gerekli açıklamaların yapıldığı 25 Seri No.Iu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği çerçevesinde gerekli açıklamalar aşağıda […]

→

Yurt dışındaki müşterilere verilen roaming hizmetleri KDV’den istisna mıdır? (GİB)

  T.C. MALIYE BAKANLIGI Gelirler Genel Müdürlüğü   SAYI   :B.07.0.GEL.0.54/5401-2945     İLGİ:   19.08.2004 tarih ve 1731 sayılı yazınız. İlgide kayıtlı yazınız incelendi. Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun; 1/1 maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/2 maddesinde, her turlu mal ve hizmet ithalatının, 1/3-a maddesinde ise; […]

→

Yabancı para cinsinden ihraç edilen tahvil ve bonoların değer artışı kazancının vergilendirilmesi nasıl yapılır? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelirler İdaresi Başkanlığı   Sayı  : B.07.0.GEL.0.42/4305-358                                                    18.10.2004 * 48632 Konu: …………………   İlgi : 22.01.2004 tarihli dilekçeniz.  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığına verdiğiniz ve ilgisi nedeniyle Bakanlığımıza gönderilen dilekçenizde, yabancı para cinsinden ihraç edilen tahvil ve bonoların (eurobondların) gerçek kişilerce elden çıkarılmasından sağlanan değer artışı kazancının vergilendirilmesi konusunda, farklı […]

→

Ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu çevre payı için geçerli midir? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü                                                                                                        SAYI   : B.07.0.GEL.0. 65/6508-100 KONU :                                     18/10/2004/48548    TRABZON VALİLİĞİ (Defterdarlık: Gelir Müdürlüğüne)   İLGİ:   09/08/2004 gün ve B.07.4.DEF.0.61/621-49-2004/4898 sayılı yazınız. Yazınız ve ekleri incelendi. Bilindiği üzere, 4915 sayılı Kara Avcıları Kanununun 8 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasında “Ateşli, ateşsiz, yivli, yivsiz av tüfekleri ile […]

→

Yatırım teşvik belgesi kapsamında devredilen makine için KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı hususunda istisna var mıdır? (GİB)

  T.C. MALIYE BAKANLIGI Gelirler Genel Müdürlüğü   SAYI    : B.07.0.GEL.0.54/5413- 535  KONU: ………. İLGİ:   Tarihsiz dilekçeniz. İlgide kayıtlı dilekçenizde, şirketiniz tarafından yatırım teşvik belgesi kapsamında hazır beton yatırıma başlanıldığı ve %80’i gerçekleştirilen yatırımın Hazine Müsteşarlığının onayı ile başka bir şirkete devredildiği, ancak teşvik belgesi ekinde yer alan global liste kapsamında ithal edilen makine ve […]

→

Yatırım teşvik belgesi kapsamında katma değer vergisi istisnası devri mümkün müdür? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü SAYI    :B.07.0.GEL.0.54/5413-535 KONU: İLGİ:  Tarihsiz dilekçeniz. İlgide kayıtlı dilekçenizde, Şirketiniz tarafından yatırım teşvik belgesi kapsamında hazır beton yatırımına başlanıldığı ve %80’i gerçekleştirilen yatırımın Hazine Müsteşarlığının onayı ile başka bir şirkete devredildiği, ancak teşvik belgesi ekinde yer alan global liste kapsamında ithal edilen makine ve teçhizat için …….. Gümrük […]

→

Tapuda tarla bahçe vb. görünen açık alanlarda bulunan yapılarda iş yeri açılıp açılamayacağı (ÇŞB)

ÖZET: İmar mevzuatı gereğince, herhangi bir yapının ruhsat ve eklerine aykırı olarak inşa edilmesi mümkün değildir. 12 Ekim 2004 tarihinden önce inşa edilen binalarda yürütülecek sınai faaliyetler için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi, Türk Ceza Kanunu’ndaki değişiklikler nedeniyle belirli koşullara bağlıdır. Yapı kullanma izin belgesi olmadan, bu tür faaliyetlerin gerçekleştirilmesi yasal olarak mümkün değildir. […]

→

12 Ekim 2004’ten Önce Yapılan Yapılarda Yapı Kullanma İzni Olmasa da İşyeri Ruhsatı Verilebilir mi (İçişleri Bakanlığı)

ÖZET: İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik, belirli faaliyet alanları için yapı kullanma izin belgesi alınmasını zorunlu kılmaktadır. Özellikle sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam ve akaryakıt istasyonları gibi işletmelerin ruhsatlandırılması için bu belgelerin temin edilmesi gerekmektedir. Türk Ceza Kanunu’nun 184. maddesi, yapı kullanma izni olmayan binalarda sınai faaliyet gösteren kişilere hapis cezası […]

→

Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi bulunmayan yapılarda işyeri ruhsatı verilebilir mi (ÇŞB)

ÖZET: İmar mevzuatı gereğince, herhangi bir yapının ruhsat ve eklerine aykırı olarak inşa edilmesi mümkün değildir. 12 Ekim 2004 tarihinden önce inşa edilen binalarda sınai faaliyetlerin yürütülmesi için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi, Türk Ceza Kanunu’ndaki değişiklikler nedeniyle belirli koşullara bağlıdır. Ayrıca, tapuda tarla veya bahçe olarak görünen alanlarda da yapı tanımına uygun bir […]

→

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın sigorta prim bildirgeleri damga vergisinden muaf mıdır? (GİB)

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü                         SAYI     : B.07.0.GEL.0.62/6211-225 KONU   : …………….. VALİLİĞİ ( Defterdarlık: Gelir Müdürlüğüne)   İLGİ : …………….. gün ve ……………..  sayılı yazınız. İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan ve Defterdarlığınızca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığına hitaben düzenlenen 04.08.2004 gün ve 2062 sayılı özelgeniz incelendi. Bilindiği üzere, 488 sayılı Kanuna […]

→

Kamu iktisadi teşebbüslerinin özelleştirilmesi sonrası genel müdür ve yönetim kurulu üyelerinin yargılanma izni süreci (Danıştay)

ÖZET: Danıştay, 2004/273 E. ve 2004/262 K. sayılı kararında, kamu iktisadi teşebbüslerinin özelleştirme programına alınmasının ardından, bu teşebbüslerin genel müdürü ve yönetim kurulu üyeleri hakkında 4483 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanamayacağına hükmetmiştir. Kararda, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 11/d maddesi uyarınca, bu kişilerin görevlerini icra sırasında işledikleri suçlardan dolayı yargılanmalarının ilgili bakanın iznine bağlı olduğu belirtilmiştir. […]

→

Banka ve sigorta muameleleri vergisinin iadesi mümkün mü? (GİB)

ÖZET: T.C. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü, Muğla Valiliği’ne yazdığı yazıda, Köyceğiz Vergi Dairesi mükellefi kesme çiçek üreticilerinin zirai kredi faizlerine ilişkin banka ve sigorta muameleleri vergisinin iadesinin mümkün olmadığını belirtmiştir. Bu durum, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’ndaki düzenlemelere dayanmaktadır. İlgili vergilerin iadesi veya mahsubu yönünde bir değişiklik söz konusu değildir.   T.C. MALİYE BAKANLIĞI […]

→

Kamu ihale sözleşmelerinde 4735 sayılı Kanun’a tabi sözleşmelerde değişiklik yapılamayacağı, 4353 sayılı Kanun’un 31. maddesinin uygulanamayacağı değerlendirilmesi (Danıştay)

ÖZET: Danıştay, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu çerçevesinde yapılan sözleşmelerde değişiklik yapılabilme koşullarını değerlendirmiştir. 4735 sayılı Kanun’un 15. maddesi, sözleşme bedelinin aşılmaması ve tarafların karşılıklı anlaşması şartıyla belirli değişikliklere izin vermekte, ancak bunun dışındaki durumlarda değişiklik yapılamayacağını belirtmektedir. 4353 sayılı Kanun’un 31. maddesi ise, henüz yargıya intikal etmemiş […]

→

Memurların özel öğretim kurumlarında ders vermesi hakkında (ÇŞB)

ÖZET: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde, memurların özel öğretim kurumlarında ders verme durumu belirli şartlara bağlıdır. Bu bağlamda, Büyükşehir Belediyesinde itfaiye çavuşu olarak görev yapan personelin, özel güvenlik şirketlerinde yangın güvenliği ve doğal afetler konularında eğitim verme yetkisi, ilgili yönetmelik ve kanun hükümlerine göre değerlendirilmektedir. Memurun, eğitim verebilmesi için çalıştığı kurumun onayı ve gerekli […]

→