Konu: Çevre temizlik vergisi tahsilâtının yılı içerisinde yapılmamasına ilişkin

Van Büyükşehir Belediyesi 2013 yılı Sayıştay Denetim Raporu

5018 sayılı Kanunun   gelirlerin  toplanması sorumluluğu  başlıklı 38. maddesinde : ” Kamu gelirlerinin tarh, tahakkuk, tahsiliyle yetkili ve görevli olanlar, ilgili kanunlarda öngörülen tarh, tahakkuk ve tahsil işlemlerinin zamanında ve eksiksiz olarak yapılmasından sorumludur.” hükmü bulunmaktadır. Bu hükme göre gelirlerin tarh, tahakkuk, tahsiliyle yetkili ve görevli olanlar, ilgili kanunlarda öngörülen tarh, tahakkuk ve tahsil işlemlerinin zamanında ve eksiksiz olarak yapılmasından sorumludur. Oysa yapılan incelemede Bütçe Gelirleri Kesin Hesap Cetvelinde yazılı çevre temizlik vergisi kaleminde 8.987.272,32 TL bir bakiyenin tahsilâtının yılı içerisinde yapılmadığı anlaşılmıştır.  

   Kamu idaresi cevabında: Çevre temizlik vergisi hem su tüketim bedeli hem de emlak

vergisi ile tahsil edilip çoğunluğu su tüketim bedeli ile tahsil edilmektedir. Madde 6‟da da açıklandığı üzere deprem sonrası şehirde yaşayan halkın uzun süre yokluğu veya bir kısmının hiç geri dönmemesi, hasarlı binaların durumu ile değişen imar planının oluşturduğu belirsizlikler vb. tüm olumsuzluklar tahakkuk eden gelir tutarının tahsilatının yapılamamasının en önemli nedenleridir.

Yeni yeni düzene girmeye başlayan şehir genel durumuna bağlı olarak bu gelir tahakkukunun da tahsilinin gerçekleşebilmesi amacıyla borçlulara çeşitli bildirimler yolu ile gerekli çağrının yapılması ve netice alınması için takibin hassasiyetle yapılması sağlanacaktır denilmiştir.

 Sonuç olarak: Kurum tarafından bulguda belirtilen hususlara iştirak edilmekte ve 2014 yılından itibaren gereğinin yapılacağı belirtilmektedir. 

 


ÖZET: Van Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılı Sayıştay Denetim Raporu’na göre, çevre temizlik vergisi tahsilâtı yıl içerisinde gerçekleştirilmemiştir. 5018 sayılı Kanun’un 38. maddesi gereğince, kamu gelirlerinin zamanında ve eksiksiz toplanmasından sorumlu olanlar, bu yükümlülüğünü yerine getirememiştir. İnceleme sonucunda, 8.987.272,32 TL tutarındaki verginin tahsil edilmediği tespit edilmiştir. Kamu idaresi, tahsilatın yapılamamasının nedenlerini deprem sonrası belirsizlikler olarak açıklamış ve 2014 yılından itibaren gerekli önlemlerin alınacağını bildirmiştir.