Nakliye maliyet hesaplamasında aritmetik hata ihalenin iptaline neden olabilir mi (KİK)

ÖZET: Kamu İhale Kurulu, yapılan inceleme sonucunda, 4734 sayılı Kanun’a göre yapılan ihalelerde yaklaşık maliyete göre asgari indirim oranının mevzuatta öngörülmediğini ve tekliflerin gizli olduğu tespitinde bulunmuştur. İhalelere katılan isteklilerin, tekliflerini kendi belirledikleri maliyet ve kar toplamı ile oluşturdukları, bu nedenle her ihalede en avantajlı teklifin yaklaşık maliyete oranının değişebileceği ifade edilmiştir. Ancak, idarece hazırlanan […]

→

Temsil ve ilzama yetkili kişinin kamu davası açılması, firmanın ihaleye katılımını nasıl etkiler? (KİK)

ÖZET: Kamu İhale Kurulu, başvuru sahibinin iddialarını değerlendirirken, firmanın temsil ve ilzama yetkili müdürünün aynı zamanda firmanın %90 ortağı olduğunu ve bu kişinin hakkında kamu davası açıldığını tespit etmiştir. Bu durum, firmanın 4734 sayılı Kanun’un 59. maddesi uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılamayacağı sonucuna götürmüştür. İhaleye katılan isteklilerin yasaklı olmalarına rağmen değerlendirme dışı bırakılması […]

→

İhale dokümanı talep eden isteklinin davet edilmemesi rekabet ve eşit muamele ilkelerini ihlal eder mi (KİK)

ÖZET: Kamu İhale Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen bir ihaleye ilişkin başvuru sahibinin, ihale dokümanı talep etmesine rağmen davet edilmemesi nedeniyle ihaleye katılımının engellendiğini tespit etmiştir. Kurul, 4734 sayılı Kanun’un 5. maddesinde belirtilen rekabet ve eşit muamele ilkelerinin ihlal edildiği sonucuna vararak, davet edilmeyen isteklilere ihale dokümanı satılmasının zorunlu olduğunu belirtmiştir. Bu durum, ihaleye […]

→

İhale belgelerinin doğruluğunun idare tarafından araştırılması zorunluluğu değerlendirme dışı bırakılmayı engeller mi (KİK)

ÖZET: Kamu İhale Kurulu, Düzgit Gemi İnşa Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından yapılan itirazen şikayet başvurusunu değerlendirirken, ihale sürecinde sunulan belgelerin doğruluğunun idare tarafından araştırılabileceğini tespit etmiştir. İlgili belgelerden birinin, ihale günü diğer bir şirket tarafından teyit edilmesi nedeniyle “hiç verilmemiş belge” olarak nitelendirilemeyeceği sonucuna varılmıştır. Bu durum, şartnamede belirtilen Türkçe onaylı belgenin sunulmasının zorunlu olduğu […]

→

Baro pulu eksikliği nedeniyle vekilin yükümlülüğünden haberdar edilmeden işlem tesis edilmesi hukuka aykırı mıdır (KİK)

ÖZET: Kamu İhale Kurulu, başvuru sahibinin (TTNET A.Ş.) itirazen şikayet başvurusunun değerlendirilmesi sırasında, vekilin baro pulu yapıştırma yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda davacı şirketin hak kaybına uğramayacağına hükmetmiştir. Mahkeme, avukatın yükümlülüğünü yerine getirmemesi nedeniyle davacı şirketin etkilenebilmesi için vekilin bu yükümlülükten haberdar edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Bu bağlamda, baro pulu eksikliği nedeniyle davacı şirkete herhangi bir bildirim […]

→

TAEK’in CE belgesi akreditasyon yetkisi olmaması ihaleye katılımı ve rekabeti nasıl etkiler (KİK)

ÖZET: Kamu İhale Kurulu, yapılan inceleme sonucunda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) CE belgesinin akreditasyonu konusunda herhangi bir yetkisinin olmadığını tespit etmiştir. İhale ilanında yer alan bu koşulun, ihaleye katılımı ve rekabeti engelleyici bir unsur oluşturduğu belirlenmiştir. Bu nedenle, başvuru sahibinin iddiası doğrultusunda, idarenin ihaleyi iptal etme kararının hukuka uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Kurul, bu […]

→

Kira gelirinin beyanında mükellefiyet kimin üzerine olmalıdır? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-70-3-230 19/03/2010 Konu : (2010-GVK-70-3)                 İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, tapuda kızınız adına tescilli bulunan bir daireye ait kira bedelinin, kızınızın banka hesabına yatırıldığı halde, şahsınıza ait kira borcuna karşılık kirada oturduğunuz gayrimenkulün […]

→

Özel inşaat faaliyetinde çalıştırılan işçilerin ücretlerinin vergilendirilmesi gerekip gerekmediği? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.38.15.01-GV-20-474-2 19/03/2010 Konu : Mükellef Talebi-Ücretlerin vergilendirilmesi hk.     İlgide kayıtlı özelge talep formunda, mimarlık ve inşaat tasarım faaliyetiniz dolayısıyla … Vergi Dairesinin mükellefi olarak 1/3 hisse ile sahip olduğunuz arsanız üzerinde 2006-2008 yılları arasında özel […]

→

Basit usule tabi mükelleflerin belgelerini anlaşmalı matbaada bastırma imkanı var mıdır? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI EDİRNE VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : B.07.1.GİB.4.22.15.01-2010/GVK:1-2/-1 19/03/2010 Konu : Basit Usul Mükellefin Belge Temini                 İlgide kayıtlı dilekçenizde, ilimiz … Vergi Dairesinin basit usule tabi mükellefi olduğunuz ve herhangi bir meslek odasına kaydınızın da bulunmadığı belirtilerek, kullanacağınız belgeleri anlaşmalı matbaaya […]

→

Soğuk meze imalatı faaliyetinin basit usulde vergilendirilmesi mümkün müdür? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-46-1-232 19/03/2010 Konu : 2010-GVK-46-1     İlgide kayıtlı özelge talep formunda, bir lokanta ile soğuk meze imalatı konusunda anlaşma yaptığınız, kullanılacak malzemenin lokanta tarafından karşılanacağı ve mezelerin sizin tarafınızdan hazırlanarak lokantaya teslim edileceği, söz […]

→

Miras yoluyla edinilen gayrimenkullerin satışından elde edilen kazancın vergilendirilip vergilendirilmeyeceği belirlenebilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü       Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-MÜK-80-5-231 19/03/2010 Konu : 2010-GVK-MÜK-80-5     İlgide kayıtlı dilekçelerinizde; 05.02.2005 tarihinde vefat eden babanızdan 8 mirasçıya ortak olarak belirli sayıda daire ve  arsa kaldığı, daire ve arsaların mirasçılar arasında paylaşımının yapılmadığı ve 16.08.2006 tarihinde […]

→

Serbest bölgedeki doğalgaz teslimlerinin ÖTV’ye tabi olup olmadığına dair istisna uygulanabilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Usul Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.38.15.01-ÖTV-20-52-1 18/03/2010 Konu : ÖTV istisnası                   İlgide belirtilen dilekçenizle, serbest bölge içerisinde faaliyette bulunduğunuzu belirterek; işletmenize yapılan doğalgaz teslimlerinin özel tüketim vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edilmiştir.             Bilindiği üzere, Özel […]

→

Emtia nakliyat sigorta poliçesi primleri BSMV’den istisna mıdır? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı adına düzenlenecek emtia nakliyat sigorta poliçelerindeki primlerin BSMV’den istisna olmadığına karar vermiştir. 3833 sayılı Kanun’un 4. maddesi, yalnızca silah ve mühimmatın dışalımına ilişkin istisnalar içermekte olup, sigorta işlemleri bu kapsamda değerlendirilmemektedir. Dolayısıyla, bu poliçelerde yer alan primler BSMV’ye tabidir.   T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ […]

→

Elektrik Tüketim Vergisi Sorumluluğu Kimde? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı, elektrik ve havagazı tüketim vergisinin tahsili ve ödenmesi sorumluluğunu belirten bir görüş yazısı yayınlamıştır. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’na göre, elektrik ve havagazı tüketenler vergi mükellefidir. İhtiyaç fazlası elektriğin ulusal sisteme verilmesi durumunda vergi uygulanmazken, bu elektriğin satışında vergi tahsil edilecektir.   T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI […]

→

Kooperatifin inşaat ruhsatı için imar çapı ücreti ödemesi zorunlu mu? (GİB)

ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı, kooperatifinizin 775 sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında inşa edeceği konutlar için inşaat ruhsatı almak amacıyla talep edilen imar çapı ücretinin ödenmesi gerektiğini bildirmiştir. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu ve 775 sayılı Kanun uyarınca imar çapı ücretine ilişkin bir muafiyet bulunmamaktadır.   T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ESKİŞEHİR VERGİ […]

→