Ücretli tır şoförlerine yurt dışı görevleri için harcırah ödenip ödenmeyeceği ve gider gösterilip gösterilemeyeceği? (GİB)

  T.C. ARTVİN VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü       Sayı : B.07.4.DEF.0.08.10.00-08-OZELGE-001-20 03/11/2012 Konu : Ücretli olarak çalıştırılan tır şoförlerine yurt dışı görevleri için harcırah verilip verilmeyeceği, verilecekse bu ödemelerin gider gösterilip gösterilmeyeceği                 İlgide kayıtlı özelge talep formu ve dilekçenizin incelenmesinden, şirketinizde ücretli olarak çalıştırılan tır şoförlerine yurt dışı görevleri için […]

→

Yurt dışı grup firması çalışanına ödenen ücretin Türkiye’de vergilendirilmesi nasıl değerlendirilecektir? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.41.15.01-KVK-2012/2-226 02/11/2012 Konu : Yurt dışı grup firması çalışanının şirkete yönetici olarak görev yapması nedeniyle yurtdışından kişiye ödenen ücretin şirkete yansıtılarak verilmesinin nasıl değerleneceği.                         İlgide kayıtlı özelge talebiniz ve dilekçeniz […]

→

Derneğe ait gayrimenkul satışının KDV’ye tabi olup olmayacağı hususunda istisna bulunur mu? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü       Sayı : B.07.1.GİB.4.06.17.01-130[2011-4-17-34]-1138 02/11/2012 Konu : Derneğe ait gayrimenkul satışının KDV karşısındaki durumu.     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, kamu yararına çalışan bir dernek statüsünde bulunduğunuzdan bahisle; 1991 yılında iktisap etmiş olduğunuz binanın satışına […]

→

Aşırı düşük açıklamasında akaryakıt için yapılacak cevaplamanın, ihalenin yapıldığı il için açıklanan fiyatlar yerine, başka ilin fiyatları ile yapılıp yapılamayacağı (KİK)

Toplantı No : 2012/064 Gündem No : 4 Karar Tarihi : 01.11.2012 Karar No : 2012/UH.II-4147 BAŞVURU SAHİBİ:Royal Sosyal Hizmetler İnş.Otomasyon Özel Sağlık Taahhüt ve Tic. Ltd. Şti., DİCLEKENT BULVARI METROPOL KAVŞAĞI YILMAZ GÜNEY CADDESİ HEVİDAR 3 SİTESİ A BLOK KAT:1 DİYARBAKIR İHALEYİ YAPAN İDARE:Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Hayrullah Mahallesi Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No: 108 46050 […]

→

Vekil öğretmenlikte geçen hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi (ÇŞB)

ÖZET: Vekil öğretmenlikte geçirilen hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunda yapılan incelemeler sonucunda, ilgili personelin bu sürelerinin kazanılmış hak aylığında sayılmayacağına karar verilmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36/C maddesi, teknik hizmetler sınıfında yer alanların memuriyete girmeden önceki hizmet sürelerinin belirli bir kısmının memuriyette geçmiş sayılmasını öngörmektedir. Ancak, vekil öğretmenlikteki hizmetlerin teknik hizmetler […]

→

Ekonomist olarak sözleşmeden kadroya geçen personelin muhasebeci staj sürelerinin kazanılmış hak aylığında sayılması (ÇŞB)

ÖZET: Ekonomist unvanıyla sözleşmeli olarak çalışan personelin muhasebeci staj sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi hakkında yapılan açıklamada, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. maddesine atıfta bulunulmuştur. Bu madde, teknik hizmetler sınıfına dahil olanların, memurluğa girmeden önceki mesleki deneyimlerinin belli bir kısmının memuriyet süresine eklenmesini sağlamaktadır. Ancak, bu durumun geçerli olabilmesi için ilgili personelin teknik hizmetler […]

→

7433 sayılı Kanun gereğince kadroya geçirilen ekonomist unvanlı personelin özel sektörde iş geliştirme uzmanı olarak geçen hizmetlerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi (ÇŞB)

ÖZET: 7433 sayılı Kanun kapsamında kadroya geçirilen ekonomist unvanlı personelin, özel sektörde iş geliştirme uzmanı olarak geçirdiği sürelerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği üzerine yapılan inceleme sonucunda, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda bir değerlendirme yapılmıştır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36/C maddesi, teknik hizmetler sınıfında yer alanların, memurluğa girmeden önceki sürelerinin belirli bir kısmının memuriyet süresine […]

→

Ekonomist unvanlı kadroya atananların muhasebeci ve büro personeli meslek kodu ile yapılan hizmetlerinin dikkate alınamayacağı (ÇŞB)

ÖZET: Ekonomist unvanıyla atanan personelin, muhasebeci ve büro personeli meslek kodu altında gerçekleştirdiği hizmetlerin, kazanılmış hak aylık derecesinde dikkate alınamayacağı belirtilmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili yazısında, 5393 sayılı Belediye Kanunu gereğince sözleşmeli olarak istihdam edilen ekonomistlerin, 7433 sayılı Kanun ile devlet memurluğuna geçiş yapacakları ifade edilmiştir. Ancak, bu geçiş sürecinde, belirtilen meslek […]

→

Kimya bölümü mezunu personelin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak özel sektörde geçen hizmetlerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği (ÇŞB)

ÖZET: Kimya bölümü mezunu personelin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak özel sektördeki hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunda yapılan incelemelerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddeleri çerçevesinde belirli şartların sağlanması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu kapsamda, teknik hizmetler sınıfında yer alan personelin, özel sektördeki hizmet sürelerinin 3/4’ünün memuriyette geçmiş sayılabilmesi için sosyal güvenlik […]

→

Özel sektör hizmetlerinin değerlendirilmesi için belgelendirmenin gerektiği (ÇŞB)

ÖZET: Özel sektör hizmetlerinin değerlendirilmesi için belgelendirme gerekliliği, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından vurgulanmıştır. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesi çerçevesinde, istatistikçi unvanına sahip sözleşmeli personelin, 7433 sayılı Kanun kapsamında kadroya geçiş işlemleri sırasında, ilgili şirketten alacakları belgeleri ibraz etmeleri zorunludur. Bu belgeler, personelin geçmişteki hizmet sürelerinin değerlendirilmesi açısından önem taşımaktadır. 657 […]

→

Büro işçisi olarak geçen hizmet süresinin kazanılmış hak aylığında sayılamayacağı (ÇŞB)

ÖZET: Büro işçisi olarak geçen hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylığında dikkate alınamayacağına dair açıklama yapılmıştır. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda, 5393 sayılı Belediye Kanunu çerçevesinde sözleşmeli personel olarak çalışanların, Devlet memurluğuna geçişlerinde hangi sürelerin değerlendirileceği belirtilmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. maddesi, teknik hizmetler sınıfına […]

→

657 sayılı Kanunun 36-C maddesi kapsamında değerlendirilecek hizmetlerin gerçekleşmiş olup olmadığının SGK’dan alınan prim ödeme belgesi ile ispatlanacağı (ÇŞB)

ÖZET: 657 sayılı Kanunun 36/C maddesi çerçevesinde değerlendirilecek hizmetlerin varlığının, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından verilen prim ödeme belgesi ile kanıtlanması gerekmektedir. Bu bağlamda, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca sözleşmeli personel olarak görev yapan bir çalışanın, Devlet memurluğuna geçişi sırasında BAĞ-KUR borçlanması ile karşılaşması söz konusu olmuştur. İlgili personelin, 5510 sayılı Kanun’un geçici […]

→

Ekonomist kadrosunda görev yapan personelin özel sektör hizmetlerinin değerlendirilmesi (ÇŞB)

ÖZET: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olan ekonomist kadrosundaki personelin, “2631.07 Kredi Analisti (Banka)” meslek kodu ile çalıştıkları sürelerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği üzerine yapılan incelemede, belirli şartların sağlanması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu kapsamda, ilgili personelin teknik hizmetler sınıfında bulunması, başvuruda bulunması ve sosyal güvenlik kurumundan belge temin etmesi gerekmektedir. Ayrıca, 4857 sayılı İş […]

→

Tekniker kadrosuna atanan personelin banka hizmetleri asistanı olarak geçen hizmetlerinin değerlendirilmesi (ÇŞB)

ÖZET: Tekniker kadrosuna atanan personelin banka hizmetleri asistanı olarak geçirdiği sürelerin değerlendirilmesi, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklığa kavuşturulmuştur. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca, sözleşmeli personel olarak çalışan ve 7433 sayılı Kanun çerçevesinde tekniker kadrosuna geçen bireylerin, daha önceki özel sektördeki hizmetleri incelenmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36/C maddesi, […]

→

Hafriyat hizmetlerinde KDV tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususunda istisna var mıdır? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü       Sayı : B.07.1.GİB.4.41.15.01-KDV-2012/15-225 01/11/2012 Konu : Hafriyat İşlerinde KDV Oranı ve Tevkifatı                 İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda,  …  tarafından inşa edilen lojistik depo binası için Şirketinizce verilecek hafriyat hizmetine ilişkin KDV nin tevkifata tabi olup olmadığı […]

→